Alle voordelen en nadelen op een rij.
Het lijkt een soort kip-of-ei-vraag: kun je beter eerst je eigen huis verkopen en daarna een nieuw huis kopen, of is eerst een nieuw huis kopen een betere optie? Voor beide strategieën valt wat te zeggen. Ook is het sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie en financiële ruimte. In deze blog helpt Strumphler Makelaars je met het afwegen van de voor- en nadelen.

De logische optie: eerst verkopen
Als je je huidige huis eerst verkoopt, weet je exact wat je voor je huis krijgt en wat je te besteden hebt aan je nieuwe huis. Je weet dan van tevoren precies waar je aan toe bent. Je kunt de eventuele overwaarde van je huidige huis gebruiken bij de zoekcriteria van je nieuwe huis. Of reserveren voor de verbouwing en inrichting. Ook heb je met deze volgorde geen dure overbruggingshypotheek nodig.

Maar als je niet zo snel een nieuw huis hebt gevonden?
Het is natuurlijk geweldig nieuws als je je huidige huis snel kunt verkopen. Maar heb je al nagedacht wat je gaat doen als je nieuwe droomhuis nog even op zich laat wachten? Het is altijd een goed idee om een ruime marge te nemen met de overdrachtsdatum. Maar op een gegeven moment staan de nieuwe bewoners van je huis op de stoep en heb je tijdelijke woonruimte nodig. Als je alleen of met z’n tweeën bent, is dat vaak makkelijker te realiseren dan voor een gezin met kinderen. Houd rekening met hoge huurprijzen en huurcontracten voor een bepaalde termijn. Plus dubbele verhuiskosten en eventuele tijdelijke opslag. Het is raadzaam om dit vooraf goed af te wegen en te calculeren. En check tenslotte ook de fiscus, het meeverhuizen van je oude hypotheek inclusief fiscale voordelen, is veelal gebonden aan een termijn.

Eerst je nieuwe huis kopen
Ook deze volgorde heeft z’n voordelen. Als je eerst een nieuw huis koopt, ben je verzekerd van een dak boven je hoofd. Je hebt geen tijdelijke huurwoning nodig, geen dubbele verhuizing of opslag. Daarnaast kun je sneller schakelen als je niet eerst hoeft te wachten totdat je eigen huis verkocht is. Meestal weet je al in welke buurt je een huis zoekt. Als er dan een huis op de markt komt, dan kun je snel een bod uitbrengen. En mocht je in je nieuwe huis nog moeten verbouwen, dan kun je daar rekening mee houden met de verkoop en overdrachtsdatum van je huidige huis. Dat geeft je tijd en vooral rust.

Maar kun je eventuele dubbele woonlasten betalen?
Tot een aantal maanden geleden was de algemene strategie: eerst kopen en daarna verkopen. De vraag naar huizen was nog steeds veel groter dan het aanbod, dus de kans was groot dat je huis snel verkocht werd. En met de lagere rente waren mogelijke financiële risico’s enigszins te overzien. De huidige tijd is weer anders: huizen staan over het algemeen wat langer te koop, zeker als je huis een laag energielabel heeft. Ook is de rente aanzienlijk gestegen. De volgorde eerst kopen – daarna verkopen, is aan te raden als je vrijwel zeker weet dat je je huidige huis snel kunt verkopen. Of als je een flinke financiële buffer hebt om dubbele woonlasten te dragen. Zolang je oude huis nog niet verkocht is, heb je een overbruggingshypotheek nodig, met vaak een hogere rente. Wel kun je profiteren van fiscale voordelen in de vorm van dubbele hypotheekrenteaftrek. Dit geldt maximaal 3 jaar nadat je uit je huidige huis bent vertrokken. Je kunt ook overwegen om je oude huis tijdelijk te verhuren. Let er wel op dat je toestemming van de bank nodig hebt. Check voor verhuur ook goed alle gemeentelijke en fiscale regels.

Laat je deskundig adviseren
Of je nu eerst koopt of eerst verkoopt: het is altijd verstandig om je te laten adviseren door een makelaar. Die heeft gedegen kennis over jouw buurt, de verkoopprijzen en de snelheid waarmee woningen worden verkocht. Zodat jij kunt kiezen welke volgorde het beste bij jou en je persoonlijke situatie past. Strumphler Makelaars is al meer dan 50 jaar thuis in Kennemerland en helpt vakkundig en persoonlijk bij de aankoop en verkoop van je woning in Aerdenhout, Bennebroek, Bentveld, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Overveen, Santpoort en Zandvoort. Vrijblijvend van gedachten wisselen? Bel of mail ons gerust. We kunnen op korte termijn met je om tafel zitten.

Bron: Consumentenbond – funda