Enkele gedachten bij de verbouwing van een huis

In veel gevallen besluiten onze kopers tot een verbouwing nog voordat ze het nieuwe huis betrekken. Met architect en aannemer is een plan gemaakt en na de overdracht bij de notaris begint het avontuur.

Niet zelden worden we na de verbouwing uitgenodigd om het resultaat te bewonderen wat wij altijd heel graag doen. We zijn natuurlijk nieuwsgierig hoe de verbouwing is uitgevoerd.

Wanneer je besluit te verbouwen, kies je natuurlijk voor wat je zelf voor langere tijd mooi zal vinden. Tegelijk is het verstandig om vooral ook te kiezen voor opties die waarde toevoegen aan je huis. Je moet dan denken aan een aan-, bij- of uitbouw die de woonoppervlakte vergroot. Een uitbouw of het plaatsen van een dakkapel verdient zich terug. 

Substantieel waarde toevoegen doe je dus niet met een nieuwe keuken, badkamer of een moderne tuinaanleg. Deze projecten zullen je huis absoluut couranter maken bij een toekomstige verkoop maar de waarde van je huis verander je er niet ingrijpend mee. De nieuwe eigenaar vervangt jouw net geplaatste keuken of badkamer voor iets naar eigen smaak.

Naast waardetoevoeging speelt nog een aantal ontwikkelingen. Wij zien dat de mensen die onze huizen bezichtigen en kopen meer en meer eisen stellen inzake duurzaamheid en veiligheid. Het energielabel, inbraakveiligheid, maar ook minder voor de hand liggende zaken als luchtverversing en drinkwaterveiligheid, moeten aandacht krijgen in je verbouwplan.

De volgende praktijk zien wij ook en wij vinden die charmant! Ga eerst een tijdje in je huis wonen als het kan zoals het is. Bouw er een relatie mee op, bestudeer het licht, de ruimtewerking, de geluiden, de ziel van het huis. Dan ga je nadenken. Je selecteert in alle rust een team en maakt een bouwplan. Dat plan rust op je eigen woonervaring en dat zal het steviger maken in alle opzichten. Vaak kun je dan ook de offerte van de aannemer specifieker maken en dat scheelt tijd en geld. Deze spannende volgorde van  eerst wonen en dan verbouwen  vergt echter wel een avontuurlijke en pionierende geest.

Nog enkele losse tips en tricks uit de praktijk van alle dag die veel gedoe rondom een verbouwing kunnen voorkomen:

– Betrek en informeer je buren van te voren.
– Regel tijdig alternatief onderdak. Soms kunnen wij daarbij helpen.
– Een architect die bekend is met en een goede relatie heeft met de lokale gemeente is goud waard. Het scheelt tijd en geld.
– Aannemers worden steeds flexibeler rondom de bouwvakperiode. Maak er  gebruik van in je onderhandeling.

Hier volgen enkele links van bedrijven waarmee wij goede ervaringen hebben:

Financiering

Beta financiele diensten / betafd.nl

De Hypotheker / hypotheker.nl

Aannemers

van der Worp

Inspirazia

Bouwbedrijf Groen en Wit

Aerdenhout villabouw

Architecten

Draw Architecten

Collo Architecten

HeikoHulsker Architecten

Tot slot

Wil je persoonlijk onze ervaringen horen, bel ons dan!