Wij ontmoeten met regelmaat mensen die vragen hebben over een nalatenschap. Of je nu een erfenis nalaat, ontvangt of weigert, er komt heel wat bij kijken. Om die reden is het onmogelijk om een regeling te geven die altijd en algemeen geldig is. Iedere zaak staat op zich. Wij kunnen met je daarover van gedachten wisselen, sparren, en je in contact brengen met experts waarvan wij weten dat ze je goed kunnen helpen. Hier alvast enkele onderwerpen waarmee je in aanraking kunt komen.

De erfenis: zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of weigeren? Je hebt als erfgenaam enige tijd om na te denken over aanvaarding of weigering van de erfenis. Er zijn grofweg drie opties:

  • Zuiver aanvaarden: wanneer je de erfenis zuiver aanvaardt, zijn de bezittingen en eventuele schulden voor jouw rekening. Je kiest hiervoor als je de financiële situatie van de erflater goed kent. Aanvaarden kan voor de wet op verschillende manieren: bij de notaris is de meest voorkomende. Maar ook als je zelf al bezittingen van de erflater verkoopt – om die bijvoorbeeld af te schermen van schuldeisers – , ziet de wet dat als zuivere aanvaarding. Ook als je schulden van de erflater aflost, wordt dat in beginsel gezien als een zuivere aanvaarding van de erfenis. Je dient daarin met de gepaste voorzichtigheid op te treden en jouw privévermogen afdoende te beschermen. Een opmerking daarbij: sommige schulden kunnen zo verborgen of onverwacht zijn, dat de wet daarvoor een artikel bevat in de zin dat jouw privévermogen in enkele speciale gevallen geen gevaar loopt. Laat je adviseren!
  • Beneficiair aanvaarden: je zegt daarmee de erfenis alleen te aanvaarden als het netto saldo van de erfenis positief is. Dat is simpel gezegd de situatie waarin de bezittingen de schulden overstijgen. Bij beneficiaire aanvaarding hoef je niet eventuele schulden van de erflater uit eigen zak te betalen.
    Overigens: personen jonger dan achttien jaar kunnen een erfenis alleen beneficiair aanvaarden.
  • Weigeren: je kunt in een officiële verklaring bij de rechtbank een erfenis weigeren. Dat lijkt juridisch simpel maar jouw weigering kan gevolgen hebben voor andere erfgenamen. Laat je goed adviseren.

Erfbelasting
De overheid kan belasting heffen over de waarde van de erfenis. De belastingdienst zal in voorkomend geval een aanslag sturen aan de erfgenamen of de executeur. Een zeker deel van de waarde van de erfenis is vrijgesteld van belasting. Over dat deel, de vrije som, betaal je dus geen belasting. Boven de vrije som betaal je wel. Daarbij geldt dat de belasting hoger zal zijn naarmate jouw relatie met de erflater minder direct is. Anders gesteld: een kind dat erft, betaalt minder dan een achterneef die erft. Indien onroerend goed deel uitmaakt van de erfenis, rekent de fiscus meestal met de WOZ-waarde van dat goed. Erfgenamen kunnen een nieuwe beschikking aanvragen en eventueel daartegen in bezwaar gaan. Dat kan de erfbelasting verlagen.