WOZ-waarde 2023 

6 vragen over de WOZ-waarde in 2023

Plus tips om tijd en geld te besparen

In de eerste maanden van 2023 kun je ‘m verwachten: de WOZ-beschikking. Een moment waar veel huiseigenaren niet bepaald naar uitkijken. Is je huis meer waard geworden, dan is ook je WOZ-waarde gestegen. En kun je hogere belastingen verwachten. Hoe wordt de WOZ- waarde eigenlijk bepaald? Hoe kom je erachter of de waarde klopt? En hoe kun je bezwaar maken als je denkt dat de WOZ-beschikking van je huis niet terecht is? In dit blog geeft Strumphler Makelaars antwoord op de 6 meest gestelde vragen. 

Waar wordt de WOZ-waarde eigenlijk voor gebruikt?

Met de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) wordt de waarde van je woning bepaald. Bij een huurhuis bepaalt de WOZ-waarde ook de hoogte van je huur. Gemeenten bepalen de WOZ-waarde met een taxatie. Hierbij gaat de gemeente uit van het bedrag dat je huis zou moeten opbrengen op 1 januari van het vorige jaar. Dit is de waardepeildatum.

De uitkomst van de WOZ-waarde is de richtlijn voor de belastingen die je moet gaan betalen. De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigen woningforfait), de vennootschapsbelasting, de schenkbelasting, de erfbelasting en de verhuurderheffing. Gemeenten gebruiken de WOZ-waarde voor de onroerendezaakbelasting (OZB) en soms de rioolheffing. Waterschappen gebruiken de WOZ-waarde voor de watersysteemheffing.

Welke stijging kan ik verwachten?

Vorig jaar was de gemiddelde WOZ-waarde van een woning € 315.000. Deze gemiddelde waarde was 8,6% hoger dan een jaar eerder. De cijfers van dit jaar zijn net bekendgemaakt: de gemiddelde landelijke WOZ-waarde is gestegen met maar liefst 17%! Hierbij wordt dus de waardepeildatum van 1 januari 2022 aangehouden.

Je kunt de gemiddelde waardeontwikkeling in je gemeente bekijken op de site van de Waarderingskamer

Wat zijn de voor- en nadelen van een hóge WOZ-waarde?

Een hogere WOZ-waarde betekent dat je huis meer waard is. Dat is in principe fijn als je je huis wilt verkopen. Doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm zijn gestegen, is de WOZ-waarde op dit moment niet meer de belangrijkste leidraad voor de vraagprijs. 

Wel kan een hoge WOZ-waarde gunstig zijn voor je hypotheekrente. Heb je een hoge hypotheekschuld, in verhouding met de waarde van je huis, dan kan je bank een opslag op de hypotheekrente rekenen. Is je WOZ-waarde gestegen dan kun je de bank vragen die opslag te verlagen. Dit geldt helaas niet als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt. De nadelen van een hoge WOZ-waarde zijn hierboven al geschetst. Je betaalt meer gemeentelijke belastingen, inkomensbelasting en erf- en schenkbelasting. Overigens is er bij erfbelasting soms nog wel wat geld te besparen: je kunt bij de aangifte van erfbelasting kiezen welke WOZ-waarde je gebruikt: de waarde van de woning in het jaar van overlijden of die van het jaar daarvoor. Als je voor de laagste waarde kiest, betaal je minder erfbelasting.

Wat zijn de voor- en nadelen van een láge WOZ-waarde?

Hoe lager de WOZ-waarde van je huis is, hoe minder belasting je betaalt. Dus minder gemeentelijke belastingen en watersysteemheffing, inkomstenbelasting en erf- en schenkbelasting. Dat is prettig. Maar helaas zitten er meer nadelen aan een lage WOZ-waarde. De verkoopwaarde van je huis is lager met een lagere WOZ-waarde. Ook kan je bank minder soepel worden als je WOZ-waarde daalt en ze je geen tweede hypotheek willen verlenen of korting op je hypotheekrente willen geven. 

Hoe weet ik of de WOZ-waarde klopt?

Je kunt gratis via het WOZ-waardeloket de WOZ-waarde van je huis opvragen. Om te kijken of de inschatting juist is, kun je een taxatieverslag bij de gemeente aanvragen. Hierin staat omschreven hoe de waarde van je woning is bepaald. In het taxatieverslag staan vaak ook de verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in je buurt. Ook kun je met de koopsominformatie van het Kadaster, de WOZ-waarde van je woning vergelijken met de verkoopprijzen van het hetzelfde type woning. Dit zijn woningen die zijn verkocht rond de waardepeildatum van de WOZ-waarde, 1 januari 2022. Ben je het niet eens met de WOZ- waarde die de gemeente heeft vastgesteld, dan kun je binnen 6 weken bezwaar makenHoe kan ik bezwaar maken tegen je WOZ-beschikking?

De gemeente beoordeelt de WOZ-waarde in eerste instantie meestal vrij ruim, zonder naar de staat van het huis te kijken. Goed om kritisch te kijken of het klopt met jouw specifieke woning. Ben je het niet eens met de WOZ-beschikking die je hebt gekregen, dan kun je bezwaar indienen bij de gemeente. Je leest in de bijlage bij de WOZ-beschikking precies hoe je dat bezwaar kunt indienen. Zorg dat je het wel op tijd doet, in elk geval binnen 6 weken. Hierna is bezwaar niet meer mogelijk en staat de beschikking vast. Je kunt ook informeel bezwaar maken. Dat kan bij steeds meer gemeenten, zoals bij de gemeente Haarlem, Bloemendaal en Heemstede. Samen met een taxateur bekijk je de beschikking en wellicht kun je met goede argumenten de gemeente overtuigen van een lagere WOZ-waarde. Het is altijd slim om zo snel mogelijk informeel bezwaar te maken. Mocht het tot niets leiden dan kun je altijd nog binnen de termijn schriftelijk of via de website bezwaar indienen. De gemeente moet uitspraak doen in hetzelfde kalenderjaar waarin je bezwaar hebt gemaakt.

Heb je vragen over de koop of verkoop van je huis?

Strumphler Makelaars is al meer dan 50 jaar thuis in Kennemerland en helpt vakkundig en persoonlijk bij de aankoop en verkoop van je woning in Aerdenhout, Bennebroek, Bentveld, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Overveen, Santpoort en Zandvoort. Vrijblijvend van gedachten wisselen? Bel of mail ons gerust. We kunnen op korte termijn met je om tafel zitten.

Bron: NVM – Rijksoverheid – funda – Eigen Huis