Was je als huizenkoper tot voor kort nog dolblij als je eindelijk een huis had gevonden, tegenwoordig kijken kopers op hun huizenjacht steeds kritischer naar het gas- en elektraverbruik. Het is op dit moment een vaak gestelde eerste vraag als je een huis bezichtigt: wat is het energielabel? Helaas blijkt maar al te vaak dat het prachtige 30-jarenhuis huis dat je op het oog hebt -met alle authentieke elementen- niet bepaald energiezuinig is. Wat doe je dan? Wel of geen bod? In deze blog van Strumphler Makelaars lees je meer over het energielabel en geven we huizenkopers een aantal waardevolle tips.
‘Groene’ woningen verkopen sneller
Het energielabel is sinds 2021 verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering van woningen en appartementen. Het wordt verstrekt door een erkende energieadviseur die de woning screent op een aantal duurzame kenmerken. Het energielabel geeft met de klassen A++++ (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.
Het zal geen verrassing zijn: woningen met een energiezuinig label liggen beter in de huidige woningmarkt dan minder duurzame woningen. ‘Groene’ huizen verkopen sneller en voor een betere prijs. Uit onderzoek van NVM/Brainbay blijkt dat een woning met label C op dit moment gemiddeld 11,6% meer opbrengt dan een vergelijkbare woning met een label G. Natuurlijk is dit een momentopname en afhankelijk van het aanbod per stad en regio, toch is de trend duidelijk. Maar als je toch heel graag dat mooie oude huis wilt kopen, wat kun je dan het beste doen?
Extra ruimte in je hypotheek voor verduurzaming
Het is zinvol om je goed te verdiepen in het energielabel van de woning die je op het oog hebt. Hierop kan je precies lezen hoe je het huis energiezuiniger kan maken. Wil je een bod uitbrengen, hou dan rekening met die extra kosten voor verduurzaming.
Ook goed om te weten: voor energiebesparende maatregelen kun je extra hypotheekruimte krijgen. Zoals voor zonnepanelen en dakisolatie. Bij het afsluiten van je hypotheek mag je tot 6 % van de waarde van je woning lenen (maximaal €9000.-) Natuurlijk heb je dan wel een hogere hypotheek, maar ook lagere energiekosten. Dat scheelt je weer per maand. En ook een fijn idee: je huis wordt meer waard. Misschien moet je nog wat verbouwen of klussen aan je nieuwe huis, neem dan meteen een duurzame stap zoals koken zonder gas.
Vraag subsidie aan
Wil je isoleren of een warmtepomp aanschaffen, dan kun je in aanmerking komen voor ISDE oftewel Investeringssubsidie Duurzame Energie. Bij zonnepanelen kun je (nu nog) gebruik maken van de salderingsregeling, waarbij je jouw overtollige stroom aan het energiebedrijf ‘teruggeeft’ en dat wegstreept tegen je maandelijkse energiekosten. Het loont de moeite te zoeken naar een energiebedrijf met de meest gunstige voorwaarden. Informeer ook altijd bij je gemeente wat de extra lokale subsidiemogelijkheden zijn. En houd de kalender in de gaten, bepaalde regelingen hebben een beperkte geldigheidsduur.
Checklist om je huis te verduurzamen
Je huis energiezuinig maken is een klus en flinke investering. Maar het verdient zich wel terug. We zetten de belangrijkste duurzaamheidsmaatregelen voor je op een rij.
- Isoleren is verreweg de belangrijkste stap in het omlaag brengen van energiekosten. De meeste warmte verdwijnt via het dak. Isoleren vanuit de binnenzijde is eenvoudig aan te pakken. Moet je toch het dak renoveren, dan kun het beter aan de buitenkant isoleren. Denk ook aan muur- en vloer isolatie. Laat je adviseren door een specialist over eventuele isolatie van spouwmuren.
- Je CV ketel inwisselen voor een (hybride) warmtepomp, zonneboilercombi of biomassaketel. Vraag advies aan de vakman wat het beste bij jouw situatie past.
- Wek energie op met zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepompboiler. Met deze laatste twee kun je sanitair water duurzaam verwarmen.
- Denk ook aan goede ventilatiesystemen in je huis. Goede afvoer van vochtige binnenlucht en aanvoer van frisse buitenlucht zijn belangrijk voor je gezondheid.
Informeer bij je aannemer en energieleverancier wat de mogelijkheden zijn voor je huis. Prijzen vergelijken heeft in ook in de duurzaamheidsmarkt echt zin.
Van goed advies word je wijzer
Geen huis is hetzelfde als het om energiemaatregelen gaat. Zo zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden voor verduurzaming bij een monumentaal pand weer anders dan bij een huis uit het einde van de vorige eeuw. Goed om daarover in gesprek te gaan met een makelaar die verstand van zaken heeft. Strumphler Makelaars is al meer dan 50 jaar thuis in Kennemerland en helpt vakkundig en persoonlijk bij de aankoop van je woning in Aerdenhout, Bennebroek, Bentveld, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede, Overveen, Santpoort, Vogelenzang en Zandvoort. Vrijblijvend van gedachten wisselen? Bel 023- 524 34 24 of mail aerdenhout@strumphlermakelaars.nl of bloemendaal@strumphlermakelaars.nl.
Bron: NVM – Milieucentraal – Solvari